Tamaño texto:

metallsEls meus anells seran d'or, platí, titani, acer, plata? Com em decideixo?

En buscar un anell o unes aliances que seran per a molt de temps, cal tenir en compte la qualitat. Qualitat en l'estructura, en el disseny i en el metall escollit. Però que siguin de qualitat no vol dir que siguin cares.

Els anells de compromís i de matrimoni poden fer-se en or (de diferents qualitats i colors), en platí, acer, titani, paladi, plata, o en una combinació dels mateixos. Aquests són els més habituals dels que s'usen:

Or

 • Quan diem que una joia és d'or, a vegades s'està entenent que és d'or pur o de 24 quirats, però l'or de 24 quirats és massa tou i es barreja amb altres metalls per augmentar la seva duresa i durabilitat. No s'acostuma a fer anells d'or pur, perquè es deformarien fàcilment.
 • El color de l'or no té res a veure amb la seva qualitat. Un anell d'or blanc, un d'or rosat i un d'or groc de 750 mil·lèsimes, contenen exactament la mateixa quantitat d'or pur. Escollir un o altre color és una decisió personal en funció del gust.
 • Sovint es fa la pregunta de per què amb el temps l'or blanc agafa un to més groc. La resposta és que no és amb el temps sinó amb el desgast provocat per l'ús, més o menys intens que en fa cada persona, que marxa el recobriment final i habitual de rodi -un altre metall- que es dóna a les joies d'or blanc per a que tinguin un color encara "més blanc”. Aquest efecte es veu sobretot en el cas dels anells. A les arracades, penjants i els collars, com no tenen gaire fregament, no els hi marxa...
 • Les aliances de millor qualitat d'or blanc, contenen un percentatge important de pal·ladi, metall de la família del platí, que permet que les aliances es mantinguin més blanques. Una altra opció és que siguin totalment de Platí o Pal·ladi.
 • Habitualment, quina proporció d'or està barrejada amb altres metalls ?
 1. Per exemple, l'or de 18 quirats (18K) -que des de ja fa uns anys es diu de 750 mil·lèsimes- conté 750 parts d'or, barrejat amb 250 parts d'altres metalls com plata, coure, etc. L'or de 9 quirats (9K), que actualment es diu de 333 mil·lèsimes conté 333 parts d'or, barrejades amb 667 parts d'altres metalls com plata, coure, etc.
 2. Quan més alt sigui la quantitat de mil·lèsimes o de quirats, més alta és la proporció d'or. Els aliatges més comuns són de 750, 585 (14K) i 333 mil·lèsimes.
 3. L'or tradicionalment a Espanya és de 18 quirats, encara que cada vegada més, pel seu millor preu i bona qualitat, s'utilitza or de 14 quirats.
 4. Quan es diu que una peça és d'or sòlid o massís, s'està indicant que està feta amb or de qualsevol quiratatge però que no està buida per dins. Quan una peça està xapada en or (gold plated), és que hi ha un recobriment d'or -molt prim, d'unes micres de gruix- sobre una base d'un altre material. El xapat en or es gasta més o menys sovint en funció de l'ús, del gruix i de la qualitat del xapat.

Acer

 • L'acer utilitzat en joieria és un aliatge del ferro, el metall més abundant al planeta. Encara que hi ha moltes qualitats d'acer, el seu baix cost com a matèria primera complementat amb les seves propietats físiques de duresa e inalterabilitat han fet que en els darrers anys estigui d'actualitat com alternativa econòmica a altres materials, clàssics en joieria, com l'or blanc, la plata o el platí.

Titani

 • El titani és un metall també abundant, de color gris fosc, gran duresa, i alta resistència a la corrosió, unes propietats físiques semblants a les de l'acer. Quan és pur, és lleuger, fort, brillant i de color blanc metàl·lic. Unes qualitats que han fet que des de fa uns anys s'usi també en la fabricació d'articles de joieria.

Platí

 • El platí, és un metall més dens, dur, difícil de treballar i valuós que l'or, també més escàs. Usualment en joieria està barrejat amb altres metalls com pal·ladi. Seguint l'exemple de l'or, la marca Pt900 o platí 900 significa que de 1000, 900 parts són de platí pur. La puresa de 950, és la més alta que s'usa habitualment. Si una peça és de menor puresa cal marcar la quantitat de platí pur que conté. En alguns casos es detalla la quantitat dels metalls del grup del platí que conté la peça.

Pal·ladi

 • El pal·ladi és també un metall blanc, brillant, amb propietats semblants al platí i amb l'avantatge que, en ser més abundant, menys dens i més fàcil de treballar que aquest, resulta més econòmic. En joieria se sol usar en dues pureses, Pd500 i Pd950.

Plata

 • La plata, com únic component, és poc utilitzada en els anells de noces perquè com és força tova, es deteriora amb més facilitat i, si no s'usa, s'enfosqueix sovint. Les peces de plata habitualment són d'una puresa del 92.5%, es a dir, de 925 mil·lèsimes. Alguns models de titani o acer porten una franja incrustada de plata endurida que, estéticament, combina molt bé.

 

Gràcies per visitar-nos. Pots comprar amb total tranquil·litat !!!

Per a qualsevol consulta addicional pots comptar amb el nostre equip.

contactar

Entrada